Gizemli sayı:Pi





Pi Nedir?


Pi sayısını en çok çember oranlarından tanısak da matematiğin her alanında karşımıza çıkan gizemli sayı...Sadece matematikle kalmayıp diğer bilim dallarında da çok kullanılır.Aynı zamanda insanlık tarihinin en eski dönemlerinden beri merak uyandıran bir sabittir.Her rakam dizisini pi 'nin içinde bulabiliriz.Doğum günümüz,telefon numaraları ,kimlik numaramız ya herhangi bir sayı pi' nin bir yerlerinde mutlaka vardır.




Pi sayısı nasıl bulunur?

Bir dairenin çevresini çapına böldüğümüzde pi sayısını elde ederiz.Bu hiçbir zaman değişmez.Bütün dairelerde bu böyledir.O nedenle sabit olarak kabul edilir.








Pi sembolü Yunan alfabesinin 16. harfidir.Yunanca çevre anlamına gelen "perimetier" kelimesinin baş harfi pi sayısının simgesidir aynı zamanda.Bu sayı Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.İrrasyonel bir sayı olup 3,14...... diye devam eder.Değeri 3,14  ve 22/7 olarak kabul edilir.Soruları çözerken kolaylık olsun diye 3 olarak da alabiliriz.








Pi sayısını gizemli kılan şey sonsuza dek devirli bir şekilde devam ediyor olmasıdır.Bu durum matematikçileri daha da meraklandırır ve daha çok basamağını belirlemeye çalışırlar,çalışmışlar da...
Pi' nin basamaklarındaki örüntüyü bulmak için çabalar halen günümüzde de devam ediyor.





Pi ' nin rakamlarını ezberlemek çok kişinin ilgisini çekmiştir.Bu konudaki rekor pi'nin 67.890 rakamını ezberlemiş olan Lu Chao adındaki Çinliye aittir.Guinness Dünya rekoru olarak kayda geçen bu olay 24 saat 4 dakika almıştır.2010 yılında ise Fransız bilgisayar mühendisi Fabrice Bellard pi sayısının virgülden sonraki 2.7 trilyon basamağını hesaplayarak başarmıştır.2019 yılında pi sayısının 31.4 trilyon basamaklı halini hesaplamayı başaran Google çalışanı Emma Haruka Iwao dünya rekorunu kırmıştır.




14 Mart Dünya Pi Günü 

Pi günü her yıl 14 Mart'ta kutlanır.14 Mart'ta kutlanmasının deseni Amerikan tarih formatında 3/14 olarak geçmesidir.(Mart 14)Bazı ülkelerde ise 22/7 değerinden dolayı 22 Temmuz  tarihinde de kutlanır.Ayrıca Unesco Pi Gününü ,Dünya Matematik Günü ilan etmiştir.


Pi Günü Etkinliklerimiz

Ben her yıl düzenli olarak öğrencilerimle birlikte bu özel günü kutluyoruz.İşte pi gününde yaptığımız etkinliklerimizden bazıları...

Fotoğraf 1:Pi günü için hazırladığım çerçevemiz




Fotoğraf 2:Pi günü panomuzdan resfebeler





Fotğraf 3:Pi günü için öğrencilerimin yaptığı kitap ayraçları



Fotğraf 4:Hzırlamış olduğum pi günü boyama etkinliği


Fotoğraf 5:Öğrencilerimin yaptığı pi boyama etkinliği






Fotoğraf 6:Pi günü boyama etkinliğimiz




Fotoğraf 7





Fotoğraf 8:Pi gününde pi'nin basamaklarını ezberleme yarışmasındaki birinciliğim




Fotoğraf 9





'Matematikte belki de hiçbir simge Pi sayısı kadar gizem ,yanılgı ve insan ilgisi yaratmamıştır.'
        William L.Schaaf 



Fotoğraf 1,Fotoğraf 8,Fotoğraf 9 şahsıma aittir.Başka yerde kullanılmaması rica olunur.Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim.Başka bir yazıda görüşmek dileklerimle...
 

Yorumlar

  1. Emir Kerim Erdem12 Mart 2022 12:41

    Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş hocan pi gününüz kutlu olsun

    Yusuf Aygün 5-G 100

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarpım Tablosunu Eğlenerek Öğrenme | Bardak Oyunu

Ondalık Gösterimleri | Tombala Oyunu