Az Bilinen Yöresel Karadeniz Yemekleri




Bugün sizlere Karadenizli biri olarak az bilinen fakat çok lezzetli birbirinden güzel yöresel Karadeniz yemekleri tarifleri vereceğim.Hepsini  kolaylıkla yapıp sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.Mutlaka deneyin olur mu? O zaman tarifler gelsin...





1)Yağlı Fasulye

 Trabzon yöresine ait yemekler arasında en sevdiklerimden biri de yağlı fasulye. Bugüne kadar yediğiniz tüm fasulye yemeklerini unutacaksınız. Gelin birlikte, yağlı fasulye nasıl yapılır öğrenelim.


Malzemeler

1kg fasulye
Sarımsak
Sıvı yağ
Tereyağı
Tuz
Limon

Yapılışı

Fasulyeler uç kısımları kırılarak ayrılır.Bütün halde olan fasulyeler 2-3 kez suyla yıkanıp süzülür.Daha sonrasında fasulyelerin arasından su gözükecek şekilde tencereye su koyulur ve haşlamaya bırakılır.Haşlandıktan sonra süzülür ve servis tabağına alınır.Üzerine ince ince sarımsak kesilir.Tuz serpilir.Tereyağı ve sıvıyağ karışımımız köpürünceye kadar kızdırılır.Kızgın olan karışım fasulyelerin üzerine kızgın bir şekilde dökülür.1 limon üzerine sıkılır.Üzeri kapatılıp 3 dk dinlendikten sonra hazır olacaktır.

Öneri

Karpuz ve üzüm meyve olarak tüketilir fakat bu yemeğin yanında karpuz veya üzüm vazgeçilmezdir.



Afiyet olsun...





2)Tamara Tavası

Doğada kendiliğinden yetişen birçok çeşit yemeği yapılan Tamara otu adeta bir şifa kaynağı...Genel olarak mart ayında tezgahlara inen bir bitkidir.Adı ağızdan ağıza tomara,somara,tamara olarak değişiklik gösterebilir.Farklı yörelerde galdirik ,hodan otu olarak da bilinir.Fiyatı oldukça makuldür lezzeti ise inanılmazdır.Mısır unu da lezzetine lezzet katar.Gelin sizlerle harika bir tava yapalım.

Malzemeler 


1 bağ tamara otu
Mısır unu 
2 adet yumurta
Tuz
Sıvı yağ 


Yapılışı

Tamaraların yaprağı kesilerek temizlenir ve ikişer santimetre olacak şekilde bölünür.Sonra da sirkeli suda biraz  bekletilir.2-3 defa yıkayıp süzüldükten sonra yumuşayıncaya kadar haşlanır.Süzülüp soğuduktan sonra tamaralar mısır unu ve tuz ile harmanlanır.Kızgın tavaya ince bir şekilde bu karışım serilir.Alt üst kızartılır.2 adet yumurta çırpılır ,yarısı kızaran tamaraların üst kısmına dökülür ve çevrilir.Kalan kısmı da diğer yarısına dökülür.Sonra servis tabağına alınır ve sunum yapılır.

Öneri 

Bu yemek cacık ve salatalık ile tüketilebilir.






3) Patlıcan Tavası

Karadeniz yöresine ait lezzetli,değişik ve basit bir tarif:Patlıcan tavası...Kolaylıkla yapabileceğiniz bu tarifi mutlaka denemelisiniz.O zaman haydi başlayalım.

Malzemeler 

Patlıcan 
Mısır unu 
Tuz
Sarımsak
Sıvı yağ
Yoğurt

Yapılışı

Patlıcanların sapları temizlenir ve sonra uzunlamasına 4 parçaya ayrılır.Patlıcanların acı suyu çıkana kadar biraz bekletilir.Daha sonra patlıcanlar yıkanır.Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar haşlanır ve süzülür.Patlıcanların soğuması beklenir.Sonra mısır unu ve tuz karışımı ile harmanlanır.Kızgın tavaya patlicanların parçaları tek tek dizilir.Altı üstü nar gibi oluncaya kadar kızartılır.Servis tabağına alınır.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.Şimdiden afiyet olsun.

Öneri 

Patlıcanlar çekirdeksiz olursa yemek daha lezzetli olacaktır.





4) Külür Tavası 

Tavalama yemekler Akçaabat kültüründe önemli bir yer tutar.İşte karşınızda lezzetli mi lezzetli bir başka tava tarifi daha..

Malzemeler

1 küçük bağ külür (Bezelyelerin çiceklenmeden önceki uçları)
Pırasa
Taze soğan
Taze nane
Maydanoz
Mısır unu
1 yumurta
Tuz 
Sıvı yağ
Beyaz un 


Yapılışı

Külür, pırasa,taze soğan ,maydanoz,nane ayrı ayrı ince şekilde doğranarak bir kaba alınır.Az tuz ile bu otlar ovulur.Sonra yıkayıp süzdürülür.Mısır unu ,az bişe beyaz un ,yumurta,tuz eklenerek harmanlanır.Bu karışım biraz lapa gibi olacaktır.Karışım kızgın tavaya ince bir şekilde döşenir ve alt üst kızartılır.Servis tabağına alınır.


Öneri 

Yanına patates haşlaması salata ,ayran güzel olur.






5) Gendime  Çorbası

Soğuk yenildiği için yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir.Benim de en sevdiğim yemekler arasındadır.Bol protein ve karbonhidratlı sağlıklı bir yemektir.Umarım sizler de deneyip beğenirsiniz.

Malzemeler

Aşurelik buğday 
Kuru fasulye
Yoğurt
Tuz 

Yapılışı

Akşamdan buğday ve fasulye ılıktan biraz sıcak suya konur . Üzerine tuz eklenir.Ertesi gün bu karışım 2 -3 defa yıkayıp süzüldükten sonra üzerini 3-4  parmak geçecek şekilde su eklenip kaynamaya bırakılır.Biraz tuz eklenir.Dibi tutmasın diye sık sık karıştırılarak pişirilir.15 - 20 dk sonra pişecektir.Piştikten sonra soğumaya bırakılır .Soğuk olan bu karışıma yoğurt dökülerek servis yapılır.


Öneri 

Arzuya göre üzerine nane dökülerek de yenilebilir.Soğuk yenildiği için yaz aylarının vazgeçilmezidir.


ŞİMDİDEN HERKESE AFİYET OLSUN...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gizemli sayı:Pi

Çarpım Tablosunu Eğlenerek Öğrenme | Bardak Oyunu

Ondalık Gösterimleri | Tombala Oyunu