Az Bilinen Yöresel Karadeniz Yemekleri
Bugün sizlere Karadenizli biri olarak az bilinen fakat çok lezzetli birbirinden güzel yöresel Karadeniz yemekleri tarifleri vereceğim.Hepsini kolaylıkla yapıp sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.Mutlaka deneyin olur mu? O zaman tarifler gelsin...
1)Yağlı Fasulye
Trabzon yöresine ait yemekler arasında en sevdiklerimden biri de yağlı fasulye. Bugüne kadar yediğiniz tüm fasulye yemeklerini unutacaksınız. Gelin birlikte, yağlı fasulye nasıl yapılır öğrenelim.
Malzemeler
1kg fasulye
Sarımsak
Sıvı yağ
Tereyağı
Tuz
Limon
Yapılışı
Fasulyeler uç kısımları kırılarak ayrılır.Bütün halde olan fasulyeler 2-3 kez suyla yıkanıp süzülür.Daha sonrasında fasulyelerin arasından su gözükecek şekilde tencereye su koyulur ve haşlamaya bırakılır.Haşlandıktan sonra süzülür ve servis tabağına alınır.Üzerine ince ince sarımsak kesilir.Tuz serpilir.Tereyağı ve sıvıyağ karışımımız köpürünceye kadar kızdırılır.Kızgın olan karışım fasulyelerin üzerine kızgın bir şekilde dökülür.1 limon üzerine sıkılır.Üzeri kapatılıp 3 dk dinlendikten sonra hazır olacaktır.
Öneri
Karpuz ve üzüm meyve olarak tüketilir fakat bu yemeğin yanında karpuz veya üzüm vazgeçilmezdir.
Afiyet olsun...
2)Tamara Tavası
Doğada kendiliğinden yetişen birçok çeşit yemeği yapılan Tamara otu adeta bir şifa kaynağı...Genel olarak mart ayında tezgahlara inen bir bitkidir.Adı ağızdan ağıza tomara,somara,tamara olarak değişiklik gösterebilir.Farklı yörelerde galdirik ,hodan otu olarak da bilinir.Fiyatı oldukça makuldür lezzeti ise inanılmazdır.Mısır unu da lezzetine lezzet katar.Gelin sizlerle harika bir tava yapalım.
Malzemeler
1 bağ tamara otu
Mısır unu
2 adet yumurta
Tuz
Sıvı yağ
Yapılışı
Tamaraların yaprağı kesilerek temizlenir ve ikişer santimetre olacak şekilde bölünür.Sonra da sirkeli suda biraz bekletilir.2-3 defa yıkayıp süzüldükten sonra yumuşayıncaya kadar haşlanır.Süzülüp soğuduktan sonra tamaralar mısır unu ve tuz ile harmanlanır.Kızgın tavaya ince bir şekilde bu karışım serilir.Alt üst kızartılır.2 adet yumurta çırpılır ,yarısı kızaran tamaraların üst kısmına dökülür ve çevrilir.Kalan kısmı da diğer yarısına dökülür.Sonra servis tabağına alınır ve sunum yapılır.
Öneri
Bu yemek cacık ve salatalık ile tüketilebilir.
3) Patlıcan Tavası
Karadeniz yöresine ait lezzetli,değişik ve basit bir tarif:Patlıcan tavası...Kolaylıkla yapabileceğiniz bu tarifi mutlaka denemelisiniz.O zaman haydi başlayalım.
Malzemeler
Patlıcan
Mısır unu
Tuz
Sarımsak
Sıvı yağ
Yoğurt
Yapılışı
Patlıcanların sapları temizlenir ve sonra uzunlamasına 4 parçaya ayrılır.Patlıcanların acı suyu çıkana kadar biraz bekletilir.Daha sonra patlıcanlar yıkanır.Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar haşlanır ve süzülür.Patlıcanların soğuması beklenir.Sonra mısır unu ve tuz karışımı ile harmanlanır.Kızgın tavaya patlicanların parçaları tek tek dizilir.Altı üstü nar gibi oluncaya kadar kızartılır.Servis tabağına alınır.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.Şimdiden afiyet olsun.
Öneri
Patlıcanlar çekirdeksiz olursa yemek daha lezzetli olacaktır.
4) Külür Tavası
Tavalama yemekler Akçaabat kültüründe önemli bir yer tutar.İşte karşınızda lezzetli mi lezzetli bir başka tava tarifi daha..
Malzemeler
1 küçük bağ külür (Bezelyelerin çiceklenmeden önceki uçları)
Pırasa
Taze soğan
Taze nane
Maydanoz
Mısır unu
1 yumurta
Tuz
Sıvı yağ
Beyaz un
Yapılışı
Külür, pırasa,taze soğan ,maydanoz,nane ayrı ayrı ince şekilde doğranarak bir kaba alınır.Az tuz ile bu otlar ovulur.Sonra yıkayıp süzdürülür.Mısır unu ,az bişe beyaz un ,yumurta,tuz eklenerek harmanlanır.Bu karışım biraz lapa gibi olacaktır.Karışım kızgın tavaya ince bir şekilde döşenir ve alt üst kızartılır.Servis tabağına alınır.
Öneri
Yanına patates haşlaması salata ,ayran güzel olur.
5) Gendime Çorbası
Soğuk yenildiği için yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir.Benim de en sevdiğim yemekler arasındadır.Bol protein ve karbonhidratlı sağlıklı bir yemektir.Umarım sizler de deneyip beğenirsiniz.
Malzemeler
Aşurelik buğday
Kuru fasulye
Yoğurt
Tuz
Yapılışı
Akşamdan buğday ve fasulye ılıktan biraz sıcak suya konur . Üzerine tuz eklenir.Ertesi gün bu karışım 2 -3 defa yıkayıp süzüldükten sonra üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su eklenip kaynamaya bırakılır.Biraz tuz eklenir.Dibi tutmasın diye sık sık karıştırılarak pişirilir.15 - 20 dk sonra pişecektir.Piştikten sonra soğumaya bırakılır .Soğuk olan bu karışıma yoğurt dökülerek servis yapılır.
Öneri
Arzuya göre üzerine nane dökülerek de yenilebilir.Soğuk yenildiği için yaz aylarının vazgeçilmezidir.
ŞİMDİDEN HERKESE AFİYET OLSUN...
Yorumlar
Yorum Gönder